info@phytosophia.gr   phytosophia@gmail.com    
Φυτοσοφία Βιολογικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά


Οι πρώτες ύλες
 












           


Δενδρολίβανο

Δενδρολίβανο

Rosmarinus officinalis L., Οικογένεια Lamiaceae

Αγγλικά: rosemary. Γαλλικά: rosmarin. Γερμανικά: rosmarin. Ιταλικά: rosmarino.

Η ονομασία του φυτού είναι συνδιασμός των λέξεων δένδρο και λιβάνι, ενώ το λατινικό του όνομα σημαίνει δροσιά της θάλασσας. Ήταν γνωστό στους Αιγυπτίους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, που το χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό φυτό αλλά και για τα στεφάνια των νικητών των αγώνων.

Είναι αειθαλής θάμνος πολύκλαδος, ύψους 80-130 cm. Έχει ξυλώδεις βλαστούς και δερματώδη άμισχα φύλλα, τα δε άνθη είναι κυανά-ιώδη και ελκύουν τις μέλισσας (μελισσοτροφικό φυτό). Η γενική ανθοφορία του φυτού γίνεται πολύ νωρίς την άνοιξη και μια δεύτερη μικρότερη το φθινόπωρο, παρ’ όλο που μπορεί κανείς να δει άνθη σε μερικούς βλαστούς όλο το χρόνο. Συγκομίζεται στο στάδιο έναρξης της άνθισης.

Το δενδρολίβανο είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά και στην βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Είναι επίσης καλλωπιστικό και μελισσοτροφικό φυτό.

Τα φύλλα περιέχουν αιθέριο έλαιο με φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα (ροσμαρινικό οξύ), και χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό σε τροφές, όπως στην διατήρηση κρεάτων.

Διαδεδομένο συστατικό της ελληνικής κουζίνας, χρησιμοποιείται ως καρύκευμα για σούπες, κρέατα, θαλασσινά, ψάρια.

Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται σε σκευάσματα κατά της τριχόπτωσης, για την θεραπεία της ακμής και δερματικών παθήσεων, σε κρέμες και σαμπουάν.













Τα νέα μας


8 βραβεία καλύτερης γεύσης 2016


Βραβείο καλύτερης συσκευασίας 2014



Εκθέσεις
2015






2014















Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή
Copyright © 2010 - 2016 Phytosophia
Χάρτης ιστοσελίδας (sitemap)